Kirjoitan lyhyesti kokemuksiani http://www.ruokatori.fi palvelun käytöstä. Ruokatori.fi on päivittäistavara-, eli käytännössä ruokakauppa netissä. Teet ostoksesi selaimella, maksat luottokortilla tai nettipankilla, ja ostokset tuodaan kotiovellesi.

Minusta ajatus nettiruokaostoksista on hyvä. Ei autoilua markettiin, ei jonottamista, ei tappelemista lasten kanssa. Aikaa ja hermoja säästyy. Vielä mitä isompi perhe, sitä suurempi hyöty, sillä kukapa niitä maitotölkkejä suurperheelle haluaa kantaa itse kotiin asti. Olen hieman perso kaikelle uudelle, joten päätin kesälomalla kokeilla käytännössä nettiruokaostoksilla käymistä.

Tästä lystistä joutuu tietysti maksamaan. Jokaiseen tilaukseen laitetaan 10e toimitusmaksu, joten aivan pienia ostosmääriä ei kannata tehdä. Minusta 10e lisämaksu on perusteltavissa siitä ilosta, että ostokset tuodaan kotiin, mutta meidän perheen tavanomaiseen ruokakauppaan, S-markettiin, verrattuna ostokset myös maksavat selkeästi enemmän. Pikaotannan perusteella erot eivät ole yksittäin lueteltuina suuria, muutamia kymmenia senttejä, mutta ruokien hintahaitarissa tuo on varsin reilu ero. Ja kertautuu kun tavaroita on monta. Eikä tähän ole vielä laskettu, että S-omistajajäsenenä saisin bonusta (eli tavallaan alennusta) tavallisesta ruokalaskustani.

Toimitus sujui mallikelpoisesti. Olin ilmoittanut, että puuttuvia tuotteita saa korvata, jos pyytämiäni ei ole tarjolla ja niitä oli korvattu yllättävän usean ostoksen kohdalla. Sinänsä ok, mutta tuli tunne ettei voi olla kovinkaan varma mitä lopulta saa. Jos taasen ei halua korvata, niin joutuu kuitenkin menemään kauppaan hakemaan itse korvaavat tuotteet.

Se oli yllättävää, että useamman tuotteen kohdalla olinkin tilannut hieman muuta kuin olin ajatellut. Esim. punaisen paprikan sijaan sain oranssia, normaalia isompaa tomaattipyreetä, 1.5L sijasta 0.5L limsaa. Tämä oli täysin minun mokani, olin tilannut juuri niitä mitä sain, mutta virheideni määrä kertoo hieman webbikäyttöliittymän helppokäyttöisyydestä. Kaikista tuotteista ei ollut esimerkiksi kuvia.

Vielä muutama sekalainen huomio: Tilausta tehdessään joutuu hieman ennakoimaan tarpeitaan, sillä ennen klo 14.30 tehdyt toimitukset tehdään seuraavana päivänä. Ei siis viime hetken lisäyksiä kauppalistaan. Toimitusajankohdaksi ilmoitetaan tietty aikahaarukka, joten pitää varautua olemaan sinä aikana kotona (useampi tunti). Pakasteita ei Ruokatorilta saa. Lähiruoka ja luomu puuttuvat myös. Hedelmien tilaaminen sadoisssa grammoissa on hieman epämääräistä. Kuinka monta omenaa mahtuu 300 grammaan? Tällä kertaa kaksi. Pieniä asioita, joiden kanssa ajan myötä varmasti oppii elämään, jos nettiruokakaupan hyvät puolet houkuttelevat.

Kaikenkaikkiaan nettiruokakaupan idea on hyvä, mutta normaali perheen kauppareissun korvaajaksi siitä ei oikein vielä ole. Varsinkaan kun kovin usein juostaan halvan ruuan perässä. Jos nettiruokakaupasta saisi aavistuksen halvemmalla 10e toimitusmaksu ei kirpaisi pahasti. Kerralla voisi ostaa kuivamuonaa, esim. tomaattimurskaa ja muita säilykkeitä pitemmän ajan tarpeiksi, mutta nyt hinnat olivat ainakin minun tapauksessani korkeammat, mikä torpedoi idean. Ja olen tunnetusti säästäväinen mies :)  Nettikaupan käyttöliittymäkin olisi voinut olla parempi, näin Web 2.0 aikakaudella rima on korkeammalla. Mutta loppujen lopuksi, jos raha ei ole ongelma ja haluaa välttyä kauppakassien raijaamiselta, niin ruokatori.fi voi olla kokeilemisen arvoinen asia.